BLOG

15 Eylül 2018
kaliteli kömürün özellikleri

Kaliteli Kömür Nasıl Anlaşılır ve Özellikleri Nelerdir?

Kömürün Kalitelisi Nasıl Anlaşılır ve Özellikleri Nelerdir? 

Kömürün görüntüsünden kalitesini anlamak mümkün. Kaliteli kömür nasıl anlaşılır ve özellikleri nelerdir sorusunun yanıtı aşağıda verilmiştir.

Kaliteli Kömür Nitelikleri;

Kömür hakkında çok da bilgiye sahip olmayan bir kişinin dahi kaliteli kömür nasıl anlaşılır sorusuna verilen basit yanıtlar üzerinden, kömürün kalitesi hakkında bilgi alması sağlanır. İçerik dışında, tamamen görüntü üzerinden kömürün kaliteli olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  • Parlaklık: İlk olarak kaliteli bir kömür parlar. Alacağınız kömürün kalitesi hakkında ön bilgiye sahip olmak isterseniz, parlaklığı kontrol edebilirsiniz. Mat olması da söz konusu olabilir; ancak kömürün az da olması parlak bir niteliğe sahip olması önemlidir.
  • Dayanıklılık: Kömürün kaliteli olanı, dayanıklı olanıdır. Yani tuttuğunuzda direkt olarak kırılması söz konusu olmamalı. Elbette ısınma amaçlı ya da farklı bir amaç için kullanılacak olan kömürler için dayanıklılık özelliğinin olması gerektiğini söyleyebiliriz.

İlk etapta kişinin kaliteli kömür alıp almadığını anlaması açısından bu iki özelliğe bakması yeterlidir. Eğer sizin için yeterli ise direkt olarak seçmiş olduğunuz kömür üzerinde alışverişinizi yapabilirsiniz. Bunun dışında kömürü detaylı şekilde kalite kontrolünden geçirmek size kalmıştır.

Kaliteli Kömür İçeriği;

Kömür; azot, oksijen ve mineralden oluşuyor. Kaliteli olup olmadığını anlamak için azot oranı da sorulabilir. Kaliteli kömürde azot miktarı yüksek olmalıdır. Bunun için alacağınız kömürün ne amaçla kullanacak olduğu önemlidir. Kömür çeşidine göre azot miktarının değişmesi mümkündür. En yüksek azot miktarının %95 ile Antrasit kömüründe olduğunu bilmelisiniz. Bunun dışında taş kömürü için sunulan azot miktarı %70’tir. %50’nin altında azot miktarı bulunduran kömür ise linyittir. Azot oranına göre kömürünüzün kaliteli olup olmadığı ortaya çıkacaktır.

Azot dışında kömür kalitesini göreceğiniz;

  • Nem
  • Uçucu
  • Kükürt
  • Kül
  • Kalori seçenekleri olacak.

Yukarıda verilen kriterler de kömürün kaliteli olup olmadığı konusunda bilgi verir. Örneğin nem oranının her tür kömür için belli bir aralıkta olması gerekir. Az ya da çok olması sorun çıkarabilir. Uçucu miktarı ve yanma sonrası elde edilen kül oranı da bellidir. Kaliteli kömür hakkında bilgi verilmiştir.