BLOG

15 Ağustos 2018
kalorisi yüksek kömür hangileridir

Kalorisi Yüksek Kömür Hangisidir ve Avantajları

Kalorisi En Yüksek Kömür Hangisidir ve Kalorisi Yüksek Kömürün Avantajları Nelerdir?

Kömür çeşitleri içinden kalorisi en yüksek kömür hangisidir? Kalorisi en yüksek kömürün avantajları nelerdir? Detaylar aşağıdaki gibidir;

Kömür İçeriği Nedir?

Kömürün kaliteli olarak nitelenmesi sahip olduğu içerik ile alakalı bir durumdur. Bunun için kalorisi en yüksek kömür hangisidir sorusunun sorulması olağan. Kömürlerin sahip olduğu yapıya bakılarak, en kaliteli kömürün hangisi olduğu konusunda karar verilecektir.

  • Kalori: İlk olarak kalorinin kömürde neyi ifade ediyor olduğunu bilmelisiniz. Kalori, kömürün ısınma değerini direkt olarak gösterir. Bunun için kalorinin yüksek ya da düşük olması önemlidir. Sıfır küllü kömürün orijinal kalorisi; 7.500 ile 7.700 kalori arasında değişmektedir. Kaliteli yerli kömürler için ise orijinal kalorinin 4.500 kkal/kg veya üstünde değere sahip olan kömürler olduğunu söyleyebiliriz.

 

  • Nem: Kömürün kalitesine etkileyecek diğer bir husus ise nemdir. Kaba ve bünye rutubeti olmak üzere kömür incelemelerinde rutubet önemlidir. Kaliteli ithal olan kömürlerde bünye rutubetinin en fazla %1 oranında olması gerektiğini söyleyebiliriz. En fazla kaba rutubet için ise oran %5 olarak verilmiştir. Kaliteli yerli kömürler için ise kaba rutubet oranının maksimum %20 olması şarttır.

 

  • Uçucu: Diğer bir özellik ise kömürün uçucu özelliğidir. İthal kömürde uçucu oranı %18 ile %24 arasında olmalıdır. Kömür yandıktan sonra geriye kalan malzeme olarak uçucunun tanımlanması mümkündür. Kaliteli yerli kömürlerde kül oranının 220’yi geçmemesi gerekiyor.

 

  • Kükürt: Kömürlerde kükürt oranı da kömür kalitesi için önemli. İthal kömürlerde kükürt oranının %0.5’i, yerli kömürlerde ise oranın %1.5’i geçmemesi gerek.

Kalorisi Yüksek Olan Kömürlerin Avantajları;

Kömürün içeriğinin kaliteli olması, kalori oranının yüksek olması pek çok avantaj elde etmenizi sağlıyor. Her şeyden önemlisi kalori ısınma değerinin yüksek olmasını sağlar. Yani az miktarda kömür ile çok daha fazla süre ısınma avantajı elde edersiniz. Bu direkt olarak kömür kullanımınızın azalmasını sağlar. Yani ekonomik olarak da daha az miktarda kömür alma fırsatı doğar. Kalorisi yüksek olan kömür avantajları değerlendirilip, ısınma ihtiyacının avantajlı olması sağlanabilir.