BLOG

28 Ağustos 2019
kömürün çeşitleri

Kömür Çeşitleri Nelerdir?

Kömür Çeşitleri ve Özellikleri

Kömürler oluşumları, oluşum sırasında içeriğinde olan maddeler, bu maddelerin oranı ve buna benzer pek çok kritere göre sınıflandırılıyor.

Peki, kömür çeşitleri nelerdir? Sizin için bu sorunun yanıtı veriliyoruz. Kömür, oluşum sırasında içeriğinde bulunan bitkisel organik atık miktar çeşitlerine göre, maruz kaldığı ısıya göre farklılaşır. Bu durumlar çok sayıda çeşidin oluşmasına neden olur. Kömür çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtına göre hareket edebilir, direkt olarak özelliklere göre çeşitleri görebilirsiniz.

Kömürün Çeşitleri;

Özelliklerine göre, içeriğine ve oluşumuna göre sınıflandırılan kömürler olduğunu göreceksiniz. İşte, özellikleri ve kömür çeşitleri…

Turba: Bataklık alanlarda toplanan bitki kalınları uzun yıllar boyunca birikir. Kömürleşmenin ilk aşaması olarak gösterilen bu kömür çeşidi, taş kömürü özelliklerini göstermez. İçinde su miktarı da yüksek olacaktır. Karbon yüzdesi ise %60’ı geçmiyor.

Linyit: Linyit genel olarak kahverengi kömür olarak da biliniyor. En düşük kaliteli kömür sınıfındadır. Genel olarak linyitin farklı türleri arasında sarı linyit ya da kahverengi linyit gibi çeşitleri de duyabilirsiniz. Daha oluşumu tamamlanmamış olan kömürlerdendir. Karbon yüzdesi olarak %70 ile %80 arasında bir karbon yüzdesi olduğu verilir. Yer kabuğunda bolca bulunan kömür türüdür.

Taş Kömürü: En kaliteli kömürler arasında, kalorifik kapsamında ilk sırada. Taş kömürde kömürleşme çok daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömür olduğunu bilmelisiniz. Taş kömüründen elde edilen enerji linyite göre daha fazla olacaktır. Ayrıca daha pahalı olduğu için evlerde ısınma amaçlı kullanımı düşük ihtimaller arasındadır. Türkiye’de Zonguldak bölgesinde çıkarılıyor. Karbon yüzdesi %70 ile %90 arasındadır.

Antrasit: Antrasit kömürü katı ve fosil takıların en kaliteli olanı olarak gösterilir. %95 olarak karbondan oluşur. Su oranı son derece düşüktür. En ser kömür türü olarak değerlendirilir. Yandığında diğerlerinden daha fazla ısı verme gücü olacaktır. Parlak renklidir ve tutuşturulması da son derece zor bir kömür çeşididir.

Grafit: Kömür çeşitleri arasında yer alan grafit için tabiatta bulunan saf karbondur yanıtını alacaksınız. Elmastan asıl farkı ise amorf yapıda olmasıdır. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belli bir oranda karıştırılması durumunda kalem ucu yapımına yardımcı olan maddenin elde edilmesi söz konusu olacaktır.

Karpuz Kömür: Karpuz kömürünün 110 ile 200 mm boyutlarında olduğu bilinmektedir. Bu kömür çeşidinin diğer kömür çeşitleri arasında rastlanma ihtimalinin daha düşük olduğu kömür çeşitleri içinde olduğunu bilmelisiniz.

Diğer Kömürler;

Verilen kömür çeşitlerinin dışında;

  • Ceviz kömür
  • Toz kömür
  • Fındık kömür
  • Portakal kömür

Genel olarak 100 mm ile 13 mm arasında değişen boyutları olan kömür çeşitleridir. Bu kömür çeşitlerine bakarak, almak istediğiniz bilgileri alabilirsiniz. Kömür çeşitleri ve özellikleri detaylı bir şekilde verilmiştir. Detaylı bilgilerin sunulması sağlanmıştır.