BLOG

1 Ağustos 2018
kömürün oluşum süreçleri

Kömür Nedir, Nasıl Oluşur?

Kömür Nedir ve  Oluşum Süreçleri

Kömür nedir, nasıl oluşur sorularını sıkça duyuyoruz: Aşağıda verilen detaylı yanıtlar üzerinden kömür hakkında detaylı bilgiye sahibi olabilirsiniz.

Kömür Hakkında;

Öncelikle cevaplanması gereken soru, kömür nedir sorusu olacak. Kömürün bitki kökenli bir madde olduğunu bilmelisiniz. Ana maddesi karbondur. İçeriğinde karbon dışında çok sayıda madde yer almaktadır. Karbon, oksijen, hidrojen, azot, kükürt ve mineral içermektedir. Fiziksel ve kimyasal açıdan farklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Kömür Oluşumu;

Peki, kömür nasıl oluşur? Basit bir şekilde oluşum aşaması hakkında bilgi vermek gerekirse; bitkilerin zamanla sıcaklık ve basınç altında değişim yaşaması ile oluşur diyebiliriz. Geçmişe bakıldığında ise kömür oluşumunun tarih öncesi bataklıklarda görüldüğü biliniyor. Bataklıklarda toplanan bitki artıklarında yaşanan değişim, kömür oluşumunu sağlamıştır.

Arz kabuğunda tektonik hareketler meydana gelir. Bataklıklar silt ve diğer sedimanlarla birlikte derinlere doğru gömülme yaşar. Bu gömülmenin sonunda bitki atıklarının yüksek basınç ve sıcaklık altında kalması sonucu doğmuştur. Sonucunda ise sertleşme, bitümlü kömür veya taşkömürü dediğimiz kömür türlerinin ortaya çıkması sağlanmıştır. Kömürün değişiminin son aşaması ise antrasit olarak isimlendirilmiştir.

Tarihsel Süreçte Kömür;

Kömür hakkında merak ettikleriniz oluşumu ile sınırlandırılmamalıdır. Tarihsel süreçte kömür yaşadığı değişimler ile ve işlevselliği ile gündeme gelmiştir. İlk olarak kömür kullanımının Çinliler tarafından olduğunu söyleyebiliriz. Kömür işletmeciliğinin olduğunu gösteren ilk belgeler ise 12.yy’a dayanmaktadır. Kömürün yoğun olarak kullanılmaya başlandığı, yaygınlaştığı zaman dilimi için ise 18.yy’a dayanmaktadır. Özellikle gelişen sanayi ve endüstri kömür kullanımının büyük ölçüde yaygınlaşmasını sağlamıştır. Günümüzde kömür kullanımının büyük ölçüde elektrik üretimi için olduğunu söyleyebiliriz. Yakıt olarak kullanımının da devam ettiği söylenebilir.

Kömür Çeşitleri;

Kömürlerin sınıflandırılması mümkündür. Üç çeşit üzerinden kömürler hakkında bilgi verilir. Antrasit, taş ve linyit kömür çeşitleri içindedir. En değerli kömür antrasittir. %95 karbondan oluşmaktadır. Taş kömürünün ise %70 karbondur. Linyit kömürünün içinde ise %50 oranında karbon bulunmaktadır. Kullanım alanları farklı olan bu kömür çeşitleri, organik olgunluklarına göre de sınıflandırılabiliyor. Yaş kömürlerin daha kaliteli olduğu, kömürlerin nem içeriklerine göre belirleniyor.