BLOG

9 Ağustos 2022

Kömür Sobasında Tasarruf Etme Yöntemleri

Kömür sobalarında tasarruf teknikleri kullanarak kış mevsimini daha az yakıt masrafı ile kapatmak mümkün olabilir. Bu bakımdan kömür sobalarının kullanımında ve kömür seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Katı yakıtlı sobalarda kömür tasarrufu yapmak yıllık yüzde 30 civarında bir maliyet tasarrufu elde etmenize yardımcı olur. Bu nedenle kömür sobasında tasarruf etme yöntemleri başarılı şekilde uygulamak için bilgi sahibi olmak gerekir. Ön önemli etkenlerden biri de kömürün kalitesi ve kalorisidir.

Sobalı Evde Kömürden Tasarruf Etme Yöntemleri

Sobalı evde kömür tasarrufu yaparken kazanın kaliteli ve iyi yanma performansına sahip olan bir sobadan oluşması son derece önemlidir. Otomatik yüklemeli merkezi sistem kalorifer kazanları dışında kömür sobalarında da bazı taktikler uygulayarak yakıt masrafından tasarruf edebilirsiniz. Kalitesiz sobalar hem kişinin sağlığını olumsuz etkilediği hem de kömürlerin verimsiz bir şekilde yanmasına sebep olduğu için ne yazık ki ısınmak için yüksek maliyetler ile karşılaşmanıza neden olur.

Kömür Sobasını Düzenli Olarak Temizleyin

Kömür sobasını temizlemek, yakıt tasarrufu sağlama konusunda size büyük kolaylık sağlar. Düzenli olarak temizlenen kömür sobası sayesinde yüzde 30’a kadar kömür tasarrufu yapabilirsiniz. Sobanın içi doldukça zamanında temizlenmemesi halinde kömürler yanmadan bu tortu içinde kalabilir. Bu durum kömürlerin yanma verimliliğini düşürür ve kömürlerden verim alamadan ziyan oldukları için ısınmak için sobaya atmanız gereken kömür miktarı da artar.

Sobanın Izgara Aralıklarına Dikkat Edin

Kömür sobasının ızgara aralıkları, kömürlerin verimli bir şekilde yanması açısından son derece önemlidir. Izgara aralıkları düzgün değilse bu kömürler yanmadan ızgara altına düşer ve ziyan olur. Bu yüzden yanmadan atılan kömürler yüzünden kış mevsimi boyunca sobaya daha fazla kömür atmanız ve bunun karşılığında az ısı almanız söz konusu olur. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için sobanın ızgara aralıklarının ideal boyutta olmasına ve düzgün konumda durmasına dikkat edilmelidir.

Gece Saatlerinde Sobayı Kullanmayın

Gece geç saatlerde soba kullanımı konusunda sınırlandırma getirerek kömür tasarrufu elde etmek mümkündür. Çünkü evin ısısı soba sayesinde maksimum seviyeye çıkar ve gece saatlerinde devam eder. Kömürün yanlış şekilde kullanımı hem insan sağlığı açısından zararlı hem de fazla maliyetlere neden olmaktadır. Kömürü gece saatlerinde yakmamaya özen göstermeli mümkünse daha önceden sobayı ve evi ısıtıp gece ilave kömür atılmamalıdır.

Elle Yüklemeli Kazanlarda Tasarruf

Elle yüklemeli sobalarda tasarruf yapabilmek için sobaya aşırı kömür yüklenmemesi gerekir. Çünkü sobaya fazla kömür atıldığı zaman yetersiz hava kalacağı için kötü yanma oluşur. Kötü yanma hem daha fazla sayıda kömür tüketir hem de sık sık kazan temizliği gerektirir. Aşırı oranda hava kirliliğine neden olduğu için sobana ideal miktarda kömür atılması son derece elzemdir. Kömür sobasında tasarruf etme yöntemleri arasında kömür miktarının ayarlanması ve sobanın tıka basa doldurulmamasına dikkat edilmelidir.