BLOG

15 Temmuz 2018
kömür yanma ısıları

Kömür Türleri ve Kömürün Özgül Yanma Isıları

Kömürün Özgül Yanma Isıları ve Kömür Türleri

Kömür, ana maddesi karbon olan bitki kökenli madde olarak tanımlanabilir. Kömür türleri ve kömürün özgül yanma ısıları aşağıda verilmiştir.

Kömür Türleri Nelerdir?

Isı ve basıncın birleşimi ile toprak altında oluşan kömür çeşitleri var. Kömürün bu oluşum şeklinin beraberinde, içeriğindeki maddelerin farklı oranlarda olması, çeşitlerinin olmasını sağlıyor.

  • Antrasit: İlk olarak en iyi kömür diyebileceğimiz antrasit çeşidi bulunuyor. En değerli kömür madeni olduğunu bilmelisiniz. Kömürün %95’i karbondur. Değerli kılan da budur. En sert kömür olarak nitelenebilir. Yandığı zaman diğer kömür çeşitlerine göre çok daha büyük ısı vermesi söz konusudur.
  • Taş Kömürü: İkinci olarak önemli olan kömür çeşidinin taş kömürü olduğunu söyleyebiliriz. karbon oranı %70’tir.
  • Linyit: Linyit içeriğinde %50’den az karbon bulunmaktadır.

Kömürlerin organik olgunluklarına göre de sınıflandırılmaları söz konusudur. Linyit, alt bitümlü kömür ve antrasit çeşitlerinin olduğunu bilmelisiniz.

Alt bitümlü kömürler;

Kolayca ufalanabilen kömürlerdir. Yumuşak bir yapıya sahiplerdir. Karbon içerikleri düşüktür ve çok yüksek nem oranına sahip olduklarını söyleyebiliriz.

Antrasit ve bitümlü kömürler;

Daha sert yapıya sahiplerdir. Siyah renkli ve camsı bir yapıları olabilir. Dayanıklılardır. Nem içeriklerinin daha düşük olması söz konusudur. Bunun dışında karbon oranlarının da değişken olmasının beraberinde, yüksek olması söz konusudur.

Yaşlı kömürler;

Kömürlerin ortalama 400 milyon yıl ile 15 milyon yıl arasında oluşum gösterdiğini söyleyebiliriz. En kaliteli kömür elbette en yaşlı olan kömür olacaktır. Kömürler kayaç malzemesine göre de sınıflandırılabiliyor. Mikroskobik ortamda incelenen kömürleri oluştuğu kayaç yapısına göre sınıflandırılması sağlanıyor.

Kömürlerin Özgül Yanma Isıları

Farklı amaçlar için kullanılan kömür çeşitlerinin hepsinin belli bir yanma ısısı var. Kömürün içeriğine göre yanma ısısının değiştiğini söyleyebiliriz.

  • Linyit Kömürü: Yanma ısısı 2.500 ile 4.500 Kcal/Kg arasındadır.
  • Taş Kömürü: 500 ile 7.500 Kcal/Kg olarak verilmiştir.

Verilen oranlar üzerinden hareketle, diğer yanıcı ürünlerin de kömürler ile karşılaştırmasını yapabilirsiniz. Kaliteli olan, yaşlı olan ya da kömür türüne göre yanma ısısının değiştiğini bilmelisiniz. Kömürlerin özgül yanma ısıları önemli olacaktır.