BLOG

10 Eylül 2019
Türkiye'deki aktif kömür madenleri

Türkiye’deki Aktif Kömür Madenleri

Türkiye’de Bulunan Aktif Kömür Madenleri

Kömür madenleri çalışmaları ile kömür çıkarılıyor. Peki, Türkiye’deki aktif kömür madenleri neler? Aşağıda detaylar verilmiştir.

İlk olarak kömür çeşitlerine göre de madenlerin sınıflandırıldığını bilmelisiniz. Çok sayıda kömür çeşidi içinden Türkiye’deki aktif kömür madenleri için oluşum farklı şekilde olmaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak, direkt olarak kömür madenleri çalışmaları sonucunda hangi kömür çeşidinin ortaya çıkıyor olduğu konusunda da bilgi alacaksınız. Farklı illerde yapılan çalışmalar için çıkarılan kömürlerin kullanım alanı farklı olacaktır. Değerleri, özellikleri, kalitesi de durumlara göre değişiyor olacaktır.

Türkiye’de Hangi İllerde Kömür Çıkarılıyor?

Öncelikle hangi illerimizin kömür madeni çalışmalarını sürdürdüğünü ve kömürün çıkarıldığını söylüyoruz. Farklı illerde yapılan çalışmalar ile kömürün çıkartılması söz konusu. Çok sayıda ilde çalışmaların devam ettiğini bilmelisiniz.

  • Adana – Karaisalı
  • Amasya Merzifon ve Suluova
  • Kahramanmaraş Aşfin ve Elbistan
  • Bolu – Mengen
  • Manisa – Eynez Işıklar ve Soma
  • Sivas – Uluçayır ve Divriği
  • Kütahya – Tavşanlı ve Tunçbilek
  • Nevşehir – Gülşehir
  • Zonguldak

Yukarıda verilen illerde kömür çalışmalarının sürdüğünü bilmelisiniz. Farklı kömür çeşitleri için çalışmalarının sürmesinin yanı sıra illerde maden çalışmalarına devam edilmektedir. Farklı boyutlarda ve büyüklüklerde olan madenlerden kömür çıkartılması söz konusu olmaktadır. Çalışmalar hakkında zaman zaman detaylı bilgiler de verilmektedir.

Linyit Madenleri : Çıkarılan kömür çeşitleri arasında linyit var. Türkiye’de linyit madenleri aktiftir. Bakıldığında yaygın olarak her bölgede çıkarılmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ege bölgesinde bulunan linyitler için ise son derece kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Soma, Kütahya, Amasya, Erzurum gibi illerimiz çıkarım alanlarının yaygın olduğu illerdendir. Genel olarak kalori değeri düşük olduğundan, Muğla ve Kahramanmaraş kömürlerinin termik santrallerde kullanılması söz konusudur.

Taş Kömürü Madenleri: Taş kömürü madenleri için ise en yaygın çıkarım alanının Zonguldak olduğunu söyleyebiliriz. En büyük madenlerin olduğu ildir. Türkiye’nin tek maden kömür havzası olduğundan yoğun  bir şekilde çalışmalar bu alanda yapılır ve yoğun olarak da kömürlerin çıkarılması sağlanır. Çalışmaların büyük bir çoğunluğu Türkiye içinde kullanılır. Taş kömürü madenleri dendiğinde akla gelen Türkiye için mutlaka Zonguldak olmalıdır.