BLOG

4 Temmuz 2018
Türkiye'de kömür ithalat ve ihracatı

2017 ve 2018 Yıllarında Türkiye’de Kömür İthalatı ve İhracatı

Türkiye’de 2017 – 2018 Yıllarında Kömür İthalatı ve İhracatı

Türkiye’de kömür üretiminin yanında, dışarıdan satın alma da yapılıyor. 2003 yılı itibari ile Türkiye’de kömür ithalatının yoğun olarak başladığını söyleyebiliriz.

Kömür İthalat İhracatında Gündem

2018 yılında HSBC, kömür rezervlerini finanse etmeyeceği açıklamasında bulundu. Bunun yanında kutuplarda gerçekleşen petrol – katran arama gibi çalışmalarda da finansörlükten geri çekildi. Aynı şekilde ING için de finans desteği çekildi diyebiliriz. Bu durumda ülkede üretim konusunda bir gerilemenin olması söz konusu. Türkiye’de kömür ithalatı artışı bu ve bunun gibi açıklamalar ile bağdaştırılmaktadır.

Kömür Tüketiminde Sınırlama Olacak mı?

Yaşanan bu gelişmeler, kömür tüketiminde sınırlama olacak mı sorularını getiriyor. Henüz bu şekilde bir açıklama yapılmamıştır. Aksine kömür üretim ve tüketiminin gündemde olduğunu söyleyebiliriz.

Taş kömürü ithalatı 2003 yılında başlamıştır. Pek çok kişi tarafından sanılan, elbette taş kömürü konusunda kendi kendimize yettiğimizdir. Ancak 2017 – 2018 verileri de dikkate alındığında, taş kömürü tüketimimizin de büyük bir kısmının ithal edildiği görülmektedir. Sınırlamaların olması bu konuda çözüm olabilir; ancak üretim miktarının arttırılmasın şarttır. Üretimin artması ise fizibilite çalışmaları kapsamında kömür üretimine geçiş ile mümkündür.

Kömür Çeşitlerine Göre İthalat ve İhracat

Bakıldığında kömür ithalat ve ihracatı konusunda her geçen yıl geriye düşüldüğü görülüyor. Üretimin azaldığı, ithal edilen miktarın arttığı sonucuna ulaşılıyor.

2017 yılı teslimat bilgileri;

  • Taş Kömürü: Yıl içinde gerçekleşen teslimat miktarının 37.286.760 ton olduğu gözlemlenmektedir.
  • Linyit: 273.124 ton ise Linyit kömürünün 2017 yılı içinde teslimat tutarıdır.
  • Taş Kömürü Koku: 230.426 ton taş kömürü koku için teslimat bilgidir.

2017 yılında aylara göre katı yakıtların teslimat bilgileri de verilmiştir. Bakıldığında en yüksek oranların her zaman linyitte olduğu görülüyor. Ekim ayı en çok teslimatın yapıldığı aydır. En düşük Linyit teslimat miktarı ise Mayıs ayındadır. Aynı şekilde taş kömürü teslimatının en yüksek olduğu ay Ekim ayıdır. En düşük teslimat bilgisi ise Nisan ayındır.

Verilen bilgiler üzerinden 2017-2018 yılı kömür ithalat ve ihracat konusunda fikir yürütmeniz mümkün olacaktır.