BLOG

20 Eylül 2022

Sobalık Odun Satın Alanların Nelere Dikkat Edilmeli?

Sobalık odun satın alırken dikkat edilmesi gerekenler daha verimli ve sağlıklı bir şekilde ısınmanın ön koşullarını oluşturmaktadır. Günümüzde evinde veya iş yerlerinde şömine ve soba bulunan kişiler için  odun seçimi, odun kırma ve saklama konusunda bilinmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Yakacak odunun direkt kaynağından alınması veya sonradan seçilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu yüzden sobalık odun satın alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Sobalık Odun Seçimi Nasıl Yapılır?

Sobada yakılacak odun seçimi ilk etapta kapalı hazneli şömine ve sobalarda özellikle meşe odunu olması gerekir. En çok tavsiye edilen meşe odunu, yüksek yanma performansı ve maliyet verimliliği ile bu alanda en çok tercih edilen seçeneklerin başında yer almaktadır. Meşe odunu kullanarak yakılan sobalarda uzun süreli ve kaliteli bir ısınma performansı elde edilebilir. Meşe odunu seçiminde şu özelliklere dikkat edilmesi önemlidir:

·         Meşe odununun diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksektir.

·         Meşe odunu yağ miktarı düşük olduğu için is yapmadan maksimum sıcaklık değerine ulaşır.

·         Meşe odunu seçerken ağacın mutlaka 2 sene beklemiş olmasına dikkat edilmelidir.

·         Nemini tamamen atmış meşe odunu sobada ve şöminede yüksek performans ve verimlilikte yanar.

·         Yaş ve kötü kalite odun daha az ısı elde etmenize neden olacağı için sobalık odun seçiminde mutlaka en az 2 yıl beklemiş ve nemini atmış ağaçlar tercih edilmelidir.

Sobalık odun olarak kullanılacak ağaçlar, kesildikten sonra kapalı ve iyi havalandırılan bir yerde 2 yıl bekletilmelidir. Nem oranı yüzde 20’nin altında olan kuru ağaçlar sobada ve şöminede çok daha iyi yanar.

Sobalık Odun Seçimi ve Saklama Koşulları

Sobalık odun seçimi ve korunması konusunda bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Uzmanlar sobada yakacak odun seçiminde yeni kesilmiş ağaçların göz ardı edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Sobada maksimum verimde ve is olmadan yanan odunlar arasında şunlar vardır:

·         Gürgen ağacı

·         Kayın ağacı

·         Meşe ağacı

·         Kavak ağacı

·         Söğüt ağacı

Katran oluşumunu engellemek için yeni kesilmiş ağaçlar yerine uzun süre bekletilmiş odunların sobaya atılması tavsiye edilir. Bununla birlikte sobalık odun seçiminde kavak ve söğüt gibi sert dokuya sahip ağaçlar tercih edilmelidir. Bu kurallara uygun bir şekilde hareket eden kişiler için sobalık odunlarda maksimum sıcaklık elde edilebilir. 

Sobalık Odunlar Nasıl Saklanmalı?

Sobalık odun saklaması konusunda kuru ve hava alan bir yer tercih edilmelidir. Aynı zamanda odun uzunlukları 35-50 cm arasında olmasına dikkat edilmeli ve odun kalınlıkları 10-12 cm arasında olmalıdır. Bu konuda uzman isimler 2 yıl sonra kullanacağınız odunları şimdiden temin edip uygun koşullarda saklamanızı tavsiye etmektedir. Sobalık odun satın alanların dikkat etmesi gerekenler sayesinde maksimum sıcaklık ve düşük maliyet avantajı elde edilebilir.