BLOG

2 Eylül 2019
çeşitlerine göre kömür kullanım alanları

Kömürlerin Kullanım Alanları

Kömürlerin Kullanım Alanları ve Çeşitleri

Kömürlerin kullanım alanları ve çeşitleri nelerdir? Bu alanda merak ettiğiniz soruların yanıtı veriliyor. Detaylı bilgilendirme yapılıyor.

Kömürlerin kullanım alanları ve çeşitleri hakkında sunulan bilgiler üzerinden, sorularınızın yanıtını da alabilirsiniz. İşte detaylar…

Kömürlerin Kullanım Alanları;

Kömürler çeşitlerine göre farklı kullanım alanlarına sahip. Genel olarak kömürlerin kullanım alanlar için elektrik üretimi, demir – çelik ve çimento imalatı, endüstriyel proseslerde buhar üretmek ve ısınma amacı ile kullanılıyor sonucunu çıkarabiliriz. Kullanım alanının geniş olduğunu söyleyebiliriz.

Kömür Çeşitlerine Göre Kullanım Alanları;

  • Linyit: Koyu kahverengi renktedir. Kolay kırılabilen bir kömürdür. Katran, akaryakıt, asfalt, stearin elde edilirken kullanılır. Aynı zamanda bu kömür çeşidi ısınma için de kullanılan kömür türleri arasındadır. Ayrıca kok üretimi ve elektrik enerjisi üretim santrallerinde kullanılmaktadır.
  • Taş Kömürü: Kömür çeşitleri arasında en çok bilinen kömür türüdür. Bakıldığında demir – çelik ve kimya endüstrisinin enerji kaynağı olarak görülmektedir. Isıtılıp kok kömürü olarak kullanılması söz konusudur.
  • Kok Kömürü: Genel olarak dökümhanelerde kullanılıyor. Yüksek dereceli fırınlarda demir cevherinin eritilmesinde ve demirli alaşımlarında yani kurşun ve çinko gibi malzemelerin oluşumunda, metal sanayisi işlemlerinde ve kireç ile magnezyum oksit üretiminde kullanılmaktadır. Ayıca evlerin ısıtılması ve sanayide kazan yakıtı olarak kullanılması da söz konusu olacaktır.
  • Tüvenan Kömür: 0 – 100 mm boyutunca olan kömürdür. Ocaktan çıktığı gibi piyasaya verilmesi sağlanacaktır. Isınmada kullanılır.
  • Toz Kömür: Kömür çeşitleri arasında olan toz kömür, elek altında kalan kısımdır. Termik santrallerde ve farklı sanayi dallarında kullanılması söz konusudur.
  • Lave Kömür: Düşük küllü ve nemli olup, ısıl değeri ise yüksek olan kömürdür. Isınmada ve sanayide kullanım alanının yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
  • Kurutulmuş Kömür: Nemi kurutucu ile azaltılmış olan kömürdür. Isı değeri yüksek olan bu kömür ısınmada kullanılmaktadır.
  • Biriket Kömür: Toz kömürün preslenmesi ile oluşmaktadır. Isınma amacı ile kullanılan kömür çeşitleri içindedir.

Yukarıda verilen kömür çeşitleri ve kullanım alanları incelenebilir. Kullanım alanlarına göre kömür çeşitleri verilmiştir. Kömür çeşitlerinin genel özellikleri hakkında da bilgi verilecektir. Bu bilgilere göre kömür çeşidi belirlenmesi de kolay olacaktır.

Kömür Çeşitleri;

Peki, kömür çeşitleri nelerdir? Nasıl sınıflandırılır? Oluşum sırasında içinde bulunan bitkisel, organik, inorganik atıkların oranına göre, ortama göre sınıflandırma söz konusu olacaktır. Olgunluklarına göre kömür çeşitlerinin oluşturulması sağlanacaktır.

  • Turba: Bataklık alanlarda toplanan bitki kalıntıları ile oluşur.
  • Linyit: Kahverengi kömür olarak da bilinir. En düşük kaliteli kömür sınıfındadır. Sarı linyit, kahverengi linyit gibi türleri de vardır.
  • Taş Kömürü: Kalorifik değerine bakıldığında en kaliteli kömürlerden biri olarak görülmektedir. Kömürleşme daha ileri safhada gerçekleşmektedir.
  • Antrasit: %95’i karbondan oluşur ve su oranı düşük olan kömürdür.
  • Grafit: Saf karbondur.

Kömür çeşitleri çok sayıda ve farklı özelliktedir.