BLOG

20 Ocak 2017

Kaloriferlerde Kömür Kullanımı

Püf noktalarına dikkat edilerek kullanılan kaloriferler ısı kaybını engelleyerek ekonomi sağlarken tesisatta oluşacak teknik sorunları da ortadan kaldırır. Kaloriferlerde dairesinin havalandırma penceresinin yanma işlemi esnasında açık kalması ve hidrometreden tesisatın suyunu kontrolleri ilk dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Kalorifer kazanına kömür doldururken ızgaranın üzeri boş kalacak şekilde sağı, solu ve ocağın arkasını kömürle doldurun. Izgaranın üzerine tahta ve odunları arkadan öne doğru ortası boş kalacak şekilde bir üçgen oluşturarak yerleştirin. Tutuşma işlemini kağıt ya da tahta yardımıyla yapmanız önemlidir. Kimyasal ve plastik güç yakıtları kalorifer tutuşturmakta kullanılmamalıdır. Odunlar iyice tutuştuktan sonra az miktarda kömürü odun alevinin üzerine çekerek tutuşmasını sağlayın. Kömür tutuştukça parça kömürlerden üzerine ekleyerek tutuşan kömür miktarını arttırın. Yeteri miktarda kor kömür elde ettiğinizde kömürleri ızgaranın üzeri açık kalacak şekilde yanmayan kömürlerin üzerine yayın. Ocağın sağı, solu ve arkasındaki alanın üzerini yaklaşık 10 cm kalınlığında kor kömür ile örtün. Kömür ilavesine ihtiyaç duyarsanız ekleyeceğiniz kömürü ızgaranın çevresinde yanan kömürün üzerine değil ocağın üzerine arkadan öne balıksırtı gibi dizin. Böylece arasına hava girecek alan bırakmış olacaksınız.

Kazan su sıcaklığı 60°C’ ye geldiğinde, çalıştıracağınız devir daim pompasının çalıştırmalısınız. Devir daim pompasının ana vanasını kapatıp giriş çıkış vanalarının açtığınızda sıcak su tesisatta hareket etmeye başlayacak ve bulunduğu alanın ısısını arttıracaktır.

Isı akışı başladıktan sonra da belirli periyotlar ile kazandaki yanma ve sıvı sıcaklıkları kontrol edilmelidir. Ateşin üzerinde biriken kül var ise küllüğün kanalları tıkandı ise sızmıyorsa şiş yardımıyla tıkanıklık açılmalıdır. Kazandaki kömür azaldığında kömür ilavesini yanan kömürün üzerine yapılmamalıdır. Kazanda hala kor halinde bulunan kömürler arkada biriktirilir. Izgaranın sağı, solu ve önü yeni kömürler ile doldurularak üzeri düzleştirilir. Arka tarafta biriktirilen kor kömür homojen bir şekilde yeni kömürün üzerine kaplanır. Kömürler tamamen kor olana kadar kazanın kapağını açmamaya dikkat edilmesi gerekir.

İhtiyaç fazlası ısı üretmemek için yatmadan önce nemlendirilmiş toz kömür ile ocağın üzeri bastırılır, damper kısılır ve küllük kapağı kapatılır. Devir daim pompası kapatılarak, ana vana açılır.

Kazanların verimli kullanılması için kazan filtrelerinin, borularının belirli periyotlarla temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizleme işlemleri kömürün verimli yanmasını ve kazanda gaz birikmemesi açısından önemlidir. Gerekli noktalara dikkat edildiği ve rutin bakımları aksatılmadığı sürece kazanda kömür yakmak ısı sağlamak için kolay ve verimli bir yöntem olarak yıllardır kullanılmaktadır.